O istorie diferită a Clujului. Despre Mathias Rex. Partea a III-a.

IMG_4067

În continuare voi vorbi despre Matei Corvin care vrând, nevrând, încerca să împrietenească ardelenii cu ungurii, fapt imposibil, dar cum se zice, speranța moare ultima. El a fost ca un fel de hibrid, clujean dar și rege al Ungariei, situație similară cu acțiunea din filmul cu vampiri, vârcolaci și hibrizi, Underworld.

Matei Corvin s-a născut în 1443 în Cluj, într-o casă din Piața Muzeului care îi poartă numele și care acum multe secole era un hostel. Probabil că maică-sa călătorea  pe atunci de la Brașov la Budapesta cu CFR-ul care ca deobicei avea întârzieri pentru că era iarnă și din greșeală a fost nevoită să-l nască la Cluj. Bată-l soarele de CFR!

Datorită lui, avem și alte monumente simbolice ale Clujului, unul dintre ele fiind biserica Sfântul Mihail din Piața Unirii. Povestea finalizării acesteia ne amintește de multe proiecte din prezent. În loc să se sponsorizeze construcția spitalelor, se dau miliarde pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului.

Revenind la personajul nostru istoric, Matei Corvin a primit bani de la Papă să-l ajute pe Vlad Țepeș să se bată cu turcii, însă atunci când Vlad i-a trimis factura cu privire la bătălie și pe deasupra i-a zis și că a fost tras în țeapă de turci, Matei s-a speriat și a redirecționat banii în scopuri religioase. Așa a fost terminată Biserica Sfântul Mihail din Piața Unirii și continuată construcția Bisericii Reformate de pe Mihail Kogălniceanu, interiorul căreia seamănă cu camera tronului din fier din serialul Game of Thrones.

Pentru că a fost un clujean care ulterior a devenit unul dintre cei mai glorioși domnitori ai Regatului Ungar, (ca să nu uităm că Transilvania a fost sub domnia ungurilor), ironia sorții face ca după vreo 400 și ceva de ani, lui Matei Corvin să i se ridice o statuie în centrul Clujului. Ulterior acest monument a obținut în anul 1900 marele premiu al Expoziției Universale de la Paris, fiind astăzi unul dintre semnele distinctive ale Clujului și locul unde își dau întâlnire studenții de astăzi.

True fact:  Conform unei măsurători științifice efectuate de un grup de studenți, calul prezent în monumentul lui Matei Corvin are cele mai mari, ca să nu mă exprim vulgar, testicule dintre toate monumentele din România care constituie vreun cal.

 

Comments

comments