Ce să faci dacă ești prins fără bilet?

befunky-collage

Pe principiul că în Cluj toți oamenii sunt de treabă, mai puțin controlorii de la  CTP (Compania de Transport Public), ne-am gândit la câteva sfaturi utile în caz de necaz.

Cum studenții sunt mereu pe fugă, iar abonamentul este valabil pe două linii și doar pentru o lună, unii dintre ei mai uită (intenționat) să  își refacă abonamentul, să își cumpere bilet sau să trimită un sms la 7479 pentru a beneficia de o călătorie timp de 45 de minute. Nu e nicio problemă, până la proba finală când în fața ta apare un domn dubios care își scoate legitimația și țipă să audă tot troleul: Biletul sau abonamentul la control!

Aici începe panica și te gândești la ce ți-a spus mama când ai plecat: Să fii mereu corect, copile și să nu mă faci de rușine pe la Cluj!

Dacă ai ajuns în situația asta, uite câteva sfaturi:

  • Ține minte, controlorii nu au voie să te percheziționeze, să îți adreseze cuvinte jignitoare, să te bruscheze sau să te sechestreze în mijlocul de transport! Nu accepta acest lucru!
  • Dacă nu ai asupra ta buletinul, controlorii nu te pot lua cu forța nicăieri. Nu ceda sub nicio amenințare! Aceștia pot apela la poliție sau jandarmerie ca să te legitimeze, dar nimeni nu se va deplasa prea curând pentru astfel de incident.

Dacă te consideri un student curajos poți încerca să fentezi controlorii. Încearcă să le vorbești în rusă, maghiară sau o limbă de circulație internațională! Spune-le că nu ești din zonă, nu cunoști, nu știi și e prima dată când vii la Cluj. Dacă ești fată și mai lăcrimezi puțin s-ar putea să le câștigi admirația.

De precizat că aceste lucruri nu funcționează în cazul unei razii. Știi, e acel moment în care troleul/autobuzul se oprește stingher între stații, se deschide doar o ușă iar controlorii sunt însoțiți de jandarmii care așteaptă afară să te legitimeze.

Comments

comments