O istorie diferită a Clujului. Partea a II-a.

primaria-veche

Pentru că s-au întâmplat vrute și nevrute în Antichitate și pentru că nu avem noi nevoie să știm chiar toate detaliile mărunte, o să trec spre ce s-a întâmplat în Evul Mediu prin Cluj, când acesta a devenit “Oraș liber”.

În 1316, Carol Robert de Anjou, din dorința de a fi mai bogat și mai “jmecher”,  își crește încasările din taxe și vămi printr-un act eliberat în august aceluiași an și îi dă Clujului medieval titlul de „oraş liber”, devenind astfel cel dintâi oraş de pe teritoriul României de astăzi, potrivit dreptului urban european.

Apoi,  pentru a fi susținut de clujeni, a procedat exact ca politicienii din prezent înainte de campania electorală și le-a acordat o serie de privilegii și libertăți locuitorilor Clujului, acestea fiind dreptul la proprietate asupra pământurilor, dreptul de a se autoadministra pe plan juridic și bisericesc, dreptul la liberul comerț și cel mai important, dreptul de a-și pune wireless în oraș, măsură foarte populară pentru studenții din ziua de azi.

Aceste libertăți se regăsesc și în stema orașului alături de o poartă care poate însemna “accesul la internetul cu fibră optică”; turnulețul din mijloc “Facebook-ul”, cel din stânga “Google” și cel din dreapta “Twitter”.
Stema poate fi văzută la Muzeul de Istorie sau pe Obeliscul Carolina, aflat lângă clubul Caro din Piața Muzeului.
Putem concluziona că,  Stema medievală este direct legată de prezent, Cluj-Napoca fiind un municipiu de IT-ști și hipsteri.

Fericirea nu a durat mult, prin 1438 Clujul este asediat și cucerit. Localității i se retrag privilegiile de oraș, locuitorii săi fiind declarați țărani. TRIST!
Orașului i se vor restitui privilegiile pe timpul domniei lui Iancu de Hunedoara.

Comments

comments